Viden om: Vejrudfordringer til events
Når der planlægges events i Danmark, forbereder eventarrangører sig på landets uforudsigelige vejr. Her forsøger vi at hjælpe lidt på vej i junglen af overvejelser, apps og vejr-profeter.
3 januar, 2024 af
Viden om: Vejrudfordringer til events
Event Safety, Rådgivningsteamet


Navigering af det danske sommervejr

Når sommeren nærmer sig i Danmark, forbereder eventarrangører sig på landets uforudsigelige vejr. 

Selvom vi har mange værktøjer og ressourcer til rådighed, fra traditionelle vejr-profeter til moderne apps som DMI og YR, kan intet helt erstatte en forståelse og forberedelse til mødet med det danske klima. 

Vejrapps: Velsignelse eller forbandelse?

I den digitale tidsalder har vi hurtig adgang til en overflod af vejrdata. Men kan vi stole på dem? Som Dr. Kevin Kloesel fra University of Oklahoma påpeger, kan selv den mest avancerede app kun vise et fragment af det store billede.

Mange gange kan lokale forhold, små klimatiske særheder og pludselige ændringer undslippe de ellers dygtige forudsigelser.

Og måske kender du dét, at man forsøger at forholde sig til 4-5 forskellige vejr-apps, som alle siger noget forskelligt. Rammer tordenvejret os, eller flyver det venstre om?
Og så er der ofte en uuddannet wannabe-meteorolog på holdet, som har sin helt eget fortolkning.

Det er altså svært, det med ve​jret! Sørg for at finde et fælles verdensbillede, og arbejd ud fra det. Vores bud er DMI, hvor man også kan få rådgivning direkte relateret til ens lokation. 

Og endda fra en ægte meteorolog.

De mange facetter af sommervejret

Danmark byder på et bredt spektrum af sommervejr. Fra stille solskinsdage til uventede storme og regnbyger.

Arrangører bør forstå og forberede sig på følgende:

  • Vind: Hvordan vil vinden påvirke scener, telte og andre opsætninger? Selv et enkelt uforudset kraftigt vindstød kan have store konsekvenser. Hvordan påvirkes din hoppeborg, scenen eller catering-teltet?
  • Regn og skybrud: Skybrud er blevet mere almindelige i de senere år. Derfor er det vigtigt at planlægge dræning af områder, sikre teknisk udstyr, og sørge for at gæsterne har tørre steder at være.
  • Hedebølger: På varme dage kan dehydrering hurtigt blive et problem. Sørg for adgang til vand, skyggepladser og oplysning om vigtigheden af hydrering. Hav førstehjælp til stede.
  • Afbrændingsforbud: Længere tørkeperioder kan resultere i afbrændingsforbud, hvilket har direkte konsekvenser for events, hvor der indgår pyroteknik fra sceneområdet.

Når du kigger på alle førnævnte ting, så indtænk redningsberedskabets indsatsveje. Du vil jo gerne have hjælp hvis det bliver nødvendigt, og derfor nytter det ikke at indsatsveje er oversvømmede eller blæst helt væk

Bliv en vejrkyndig arrangør

Ved at kombinere teknologi med personlige observationer kan man blive lidt mere vejrkyndig. Vær opmærksom på de lokale forhold, følg skyformationer og brug de resurser, du vælger som verdensbillede og få realtidsopdateringer derfra.

Undersøg historiske vejrdata: Forstå de mest almindelige vejrforhold for dit eventsted og tidsramme. Heri ligger meget værdifuld viden.

Uddan dit team: Sørg for, at dit team er trygge i de planer, I har for vejrelaterede hændelser. Fx lukning af delområder, sikring af udstyr, varsling til gæster og evakueringsprocedurer.

Brug teknologi: Selv om man ikke bør stole blindt på vejrapps, kan de være en værdifuld ressource, når de bruges korrekt. Søg også råd ved de rigtige meteorologer.

Selvom det danske sommervejr kan være udfordrende, er det ikke umuligt at navigere for den forberedte eventarrangør.

Med en kombination af teknologi, intuition, og sund fornuft, kan man sikre, at ens event ikke bare overlever, men trives i det danske klima. Det vigtigste er at være forberedt, tilpasse sig og altid have en plan B klar.

Hvis du har behov for fortolkning af DMI’s radarbilleder eller prognoser, så kan du ringe og tale med en metrolog via et abonnement.


Skrevet af Christian Sejlund og Sofie Dahl,

Event Safety
Januar 2024


Viden om: Vejrudfordringer til events
Event Safety, Rådgivningsteamet 3 januar, 2024
Del​
Arkiv